معرفی صنایع دستی ایرانی

صنایع دستی جزیره خارگ

    نظر

ه گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از "خارگ خبر"،صنایع دستی در هر منطقه‌ای، همیشه به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری آن منطقه محسوب شده است و این در حالی است که رونق این صنعت، می تواند سهم به سزایی در جذب توریسم و رشد اقتصادی آن منطقه داشته باشد.قالیچه‌های ابریشمی و دستباف، لباس‌های محلی، گبه بافی و حصیربافی، بلوریجات، ظروف خاتم کاری، لوازم چوبی با نقوش مختلف و بسیاری دیگر از نمونه های ریز و درشت صنایع دستی مناطق مختلف، تنها مشتی است نشانه خروار. حال که در هر منطقه توجه به این صنعت، جزء جدایی ناپذیر صنایع گردشگری محسوب می‌شود، در جزیره خارگ صنایع دستی دریایی که به فراخور منطقه محیطی آن، به عنوان اصلی ترین صنعت دستی این جزیره محسوب می‌شود، مدت‌هاست به دلایل مختلف، به ویژه عدم حمایت از آن، رو به رکود و فراموشی است، به نوعی که سازندگان و فروشندگان این صنایع دستی، در حال حاضر به کمترین میزان خود در سال‌های اخیر رسیده است.


عدم آموزش و بازاریابی، مهمترین علت           

یکی از دلایل اصلی کاهش صنایع دستی دریایی در خارگ و استان بوشهر را می‌توان عدم آموزش لازم توسط نهادهای مربوطه مثل سازمان فنی و حرفه‌ای و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و حتی آموزشگاه‌های خصوصی عنوان کرد و پس از می توان به عدم بازاریابی مطلوب به ویژه در زمینه صادرات اشاره کرد. این در حالی است که صنایع بی کیفیت و نامطلوب ساخت چین، بازار ایران را اشباع کرده است و عدم فروش این صنایع، صنایع دستی دریایی را رو به تعطیلی و فراموشی سوق داده است. یکی از راه‌های مطلوب در این زمینه را می‌توان برپایی نمایشگاه دوره ای از صنایع دستایی دریایی در کشورهای مختلف و حتی استان های مختلف و شرکت در نمایشگاه‌های بین المللی عنوان کرد و تبلیغات گسترده و به روز بودن این صنایع نیز نقش به سزایی در رشد این صنایع خواهد داشت.

کاهش 78 درصدی صنایع دستی دریایی در خارگ

 صنایع دستی دریایی در خارگ، در سال‌های اخیر، مورد بی توجهی شدید مسئولین قرار گرفته است، به نحوی که با عدم آموزش لازم و عدم فروش کافی، تعداد فروشندگان این صنایع دستی در خارگ، از 9 فروشنده، تنها به 2 فروشنده کاهش یافته‌اند و با کاهشی 78 درصدی مواجه بوده‌ایم و این آمار یک فاجعه برای صنایع دستی است.

این فروشنده صنایع دستی بیان داشت: حضور در کلاس‌های فنی و حرفه‌ای نیز در شهرهای دیگر، مستلزم صرف هزینه‌های بسیار اسکان و پذیرایی و جابجایی است و دوری از خانواده و فرزندان، این مشکل را دو چندان خواهد کرد.

وی اضافه کرد: امروز شرایط تغییر کرده است، اما ما هم سعی کردیم با تکنولوژی روز پیشرفت کنیم. هرچند اعتقاد ما این است که در زمینه معرفی صنایع دستی به ویژه صنایع دستی دریایی ضعیف کار شده است، اما ما موفق شده‌ایم صنایعی که در سال‌های گذشته در کشورهایی مثل پاکستان تولید می‌شد و ما صرفاً فروشنده آن بودیم را امروز در این جزیره تولید کنیم.

وی عنوان کرد: برخی از این صدف‌های دریایی از شهرهای دیگر تهیه می‌شوند و ما سعی می‌کنیم طرح‌های جدیدی را با آن‌ها ایجاد کنیم و یکی از مهمترین خواسته‌های ما این است که با توجه به استقرار شرکت‌های بزرگ نفتی در جزیره خارگ، به ویژه با توجه به حضور مهمانان خارجی، از این صنایع به عنوان هدیه استفاده کنند تا علاوه بر معرفی صنایع دستی دریایی ایران، سهمی هم در رشد فروش این صنایع داشته باشد.

رشد توریسم دریایی، رشد صنایع دستی دریایی را به همراه خواهد داشت

فروزانی اظهار کرد: ما علاوه بر حمایت در بحث تولید صنایع دستی، در بخش تجاری سازی نیز توجه ویژه داریم و البته این مسئله نیاز به دانش و تجربه کافی دارد و این باید بین علاقه مندان توسعه داده شود.

رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان بوشهر اظهار کرد: در ابتدا برای رشد تولید صنایع دریایی، افزایش تقاضا وجود داشته باشد و این زمانی اتفاق خواهد افتاد، که توریسم دریایی و حضور گردشگران رشد داشته باشد.

وی بیان کرد: متاسفانه در این زمینه آن‌قدر تحول ایجاد نشده است  و لازم است که حمایت‌های بیشتری از سوی دولت صورت گیرد که البته ما پیگیر حمایت دولت از مسائل آموزشی در این زمینه هستیم.

فروزانی با اشاره به ارائه تسهیلات برای تولیدکنندگان صنایع دستی در استان بیان داشت: در سال جاری، بیش از 7 میلیارد ریال با همکاری صندوق مهر امام رضا (ع) تسهیلات به تولیدکنندگان صنایع دستی اعطا شده است و مورد استفاده قرار گرفته است که هدف ما رشد این ظریفیت در استان  و به دنبال آن رشد این صنایع در استان بوده است.